Praktische zaken

Als een baby zich aandient, moet er heel wat geregeld worden. Denk maar aan:

  • Kraamzorg
  • Kraampakket
  • Erkennen van je kind
  • Zwangerschapsverlof
  • Hulpmiddelen bij de bevalling

Zoals het hoort in een professionele praktijk, hebben we natuurlijk ook een:

  • Klachtenregeling
Telefoonnummer:  06 151 434 16

Kraamzorg

De kraamverzorgster speelt een belangrijke rol in de periode direct na de bevalling. Ze helpt je door de drukke en spannende eerste dagen heen. Ze leert je van alles over de verzorging van je baby, ze is je hulp in de huishouding en ze helpt je structuur aan te brengen in deze bijzondere periode.

De basisverzekering geeft recht op 48 uren kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Via een aanvullende zorgverzekering zijn er nog meer mogelijkheden. Waar je precies recht op hebt en hoe je kraamzorg kunt regelen, kun je het beste afstemmen met je zorgverzekeraar.


Kraampakket

In het kraampakket zit al het materiaal dat je nodig hebt voor een thuisbevalling. Het is belangrijk om dit rond de 32e week van je zwangerschap in huis te hebben.

Het pakket wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vaak wel vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar waar je recht op hebt. Bestel het in ieder geval op tijd.

 


Erkennen van je kind

Als je niet getrouwd bent, krijgt de baby automatisch de achternaam van de moeder. De vader kan ervoor kiezen om de baby te erkennen, waardoor een juridische band ontstaat tussen vader en kind. Door de erkenning kan de baby de achternaam van de vader krijgen. Ook wordt het ongeboren kind al erfgenaam van de vader.

Voor erkenning moeten beide ouders tekenen bij de Afdeling Burgerzaken van het gemeentehuis. Je kunt dit het beste regelen voor de 24e week van de zwangerschap. 

 Zwangerschapsverlof

In Nederland heb je recht op 16 weken betaald zwangerschapsverlof van je werk. Je werkgever zal vragen om een zwangerschapsverklaring. Die kan ik je geven op het spreekuur.Uitleen

Voor een thuisbevalling kun je bij de thuiszorgwinkel in Zwijndrecht de volgende hulpmiddelen lenen:

  • Ruggensteun
  • Klossen om het bed op de juiste hoogte te brengen
  • Ondersteek

Adres: Thuiszorgwinkel Zwijndrecht, Passage 4-6, Zwijndrecht.Klachtenregeling

Volgens de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector is het een wettelijke verplichting voor iedere zorgaanbieder een regeling te treffen voor de behandeling van klachten. Wil je hulp bij het indienen van een klacht, neem dan contact op met de klachtenfunctionaris van het CBKZ (Centraal Bureau Klachtenmanagement in de Zorg).

De externe klachtenfunctionaris van het CBKZ is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via 088-0245123, of stuur een mail naar klachtverloskunde@cbkz.nl.