Eerst kennismaken en dan?

Weet je dat je zwanger bent, dan kun je je rechtstreeks bij ons aanmelden. Daarvoor heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Je kunt ons gewoon bellen of mailen om een afspraak te maken voor een kennismaking.

Na het kennismakingsgesprek hebben we regelmatig contact met elkaar. We houden nauwkeurig in de gaten of de zwangerschap volgens plan verloopt. Zijn er geen bijzonderheden, dan verlopen de controles volgens een vast patroon:

 •  8 weken: kennismaking
 • 12-24 weken: controle elke 4 weken
 • 25-30 weken: controle elke 3 weken
 • 31-36 weken: controle elke 2 weken
 • 37-42 weken: controle elke week
 • Bevalling
 • Na de geboorte

eerste kennismaken, de dan?


8 weken: kennismaking

Het kennismakingsgesprek doen we rond de 8e week van de zwangerschap. Het hartje van je baby is heel klein en nog niet te horen. Je voelt waarschijnlijk wel dat je lichaam verandert.

Dit is een mooi moment om van alles door te nemen dat belangrijk is voor je zwangerschap. Daar nemen we ruim de tijd voor. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • Leefstijl en voeding tijdens de zwangerschap.
 • Bijzondere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de zwangerschap, zoals erfelijke kwesties.
 • Zaken die je moet regelen, zoals erkenning van de baby, en andere voorbereidingen die je binnenkort moet treffen.
 • De mogelijkheid om in de praktijk echo’s te laten maken om de verwachte datum van bevallen vast te stellen, om onderzoek te laten doen naar de gezondheid van de baby, of de ligging of groei van de baby te controleren.

12 – 24 weken: contrôle elke 4 weken

We zien elkaar nu elke 4 weken. Je kunt het hartje van je baby horen en rond 20 weken voel je hem of haar misschien al een beetje bewegen. Heel bijzonder.

Bij elke afspraak controleren we de hartslag van de baby, beoordelen we de groei van je baarmoeder en meten we je bloeddruk.

Regelmatig nemen we bloed af om je ijzergehalte en bloedsuiker te controleren. 

Dit is een mooi moment om je op te geven voor een zwangerschapscursus. Gymnastiek, yoga, of iets anders wat goed bij je past.

Als je wilt, kan je rond de 20e week een afspraak maken voor een 20 weken echo, www.babyimage.nl . Daar wordt gekeken naar de structuur en groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta.25 -30 weken: contrôle elke 3 weken

Vanaf nu kom je iedere 3 weken voor controle. Waarschijnlijk voel je de baby regelmatig bewegen.

Behalve controle van je bloeddruk en de groei van de baby houden we de ligging van de baby en de groei van de baarmoeder in de gaten.

Mochten er problemen ontstaan waarvoor specialistische hulp noodzakelijk is, dan overleg ik, in overleg met jou, met een gynaecoloog of een andere specialist. Zo nodig verwijzen we je door.


31 – 36 weken: contrôle elke 2 weken

Je komt nu elke 2 weken langs. Het is belangrijk in deze periode dat je de baby iedere dag voelt bewegen. Bij twijfel kun je altijd tussentijds bellen.

Je bloeddruk en de groei en ligging van je baby blijven we controleren. Daarnaast bespreken we je wensen, verwachtingen en vragen over de bevalling en het kraambed.

Als er geen bijzonderheden zijn, mag je zelf bepalen of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis. Denk je erover om thuis te bevallen, dan zijn er in deze periode een aantal voorbereidingen te treffen. Zo moet je bedenken of je in bed wilt bevallen, op de baarkruk of in het water. Samen bespreken we de mogelijkheden en nemen we door welke spullen je in huis moet halen.

Mocht je op het laatste moment toch in het ziekenhuis willen (of moeten) bevallen, dan kan dat natuurlijk ook.37 – 42 weken: contrôle elke week

De bevalling kan zich nu elk moment aandienen, daarom zijn de controles nu elke week.

Vanaf 37 weken is de baby voldoende ontwikkeld om de overgang te maken naar het leven buiten de baarmoeder. Gemiddeld duurt een zwangerschap 38 tot 42 weken.

In deze periode houden we de conditie van jou en je baby goed in de gaten en jij gaat je voorbereiden op de bevalling.

Is de baby na 41 weken nog niet geboren, dan vinden de laatste controles plaats in het ziekenhuis bij de gynaecoloog.De bevalling

Is het echt begonnen, dan komen we naar je toe om te kijken hoever je bent.  Wil je thuis bevallen, dan seinen we de kraamhulp in en breng je het kind met onze hulp ter wereld. Meestal blijft de kraamhulp nog wat langer dan wij, om jou en de baby te verzorgen.

Wil je graag in het ziekenhuis bevallen of is er een aanleiding om dat te doen, dan regelen wij dat voor je.

De bevalling kan beginnen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld doordat de vliezen breken, waardoor je vruchtwater verliest. Of je voelt de eerste weeën.

Telefoon

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, dan mag je ons bellen. Dag en nacht.

Telefoonnummer: 06 151 434 16Na de geboorte

Zo’n kleine baby zet je hele wereld op z’n kop. Om je bij te staan in de eerste weken, komen we een aantal keren bij je thuis.

Vooral in het begin zul je me regelmatig zien. We controleren je herstel en kijken of je baby in goede conditie is. Je krijgt ook informatie van ons over wat je in deze periode kunt verwachten.

Het eerste bezoek is meestal een mooi moment om terug te kijken op het verloop van de zwangerschap en de bevalling. We nemen ook graag de tijd om eventuele vragen in alle rust te bespreken.

Onze laatste controle is 6 weken na de bevalling. Is alles in orde, dan sluiten we de zorg rondom deze zwangerschap, bevalling en kraamperiode af. 


Thuis of in het ziekenhuis?

Of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis bepaal je zelf. Alleen als er sprake is van medische noodzaak of indicatie, is het ziekenhuis de aangewezen plaats. De bevalling vindt dan plaats onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Meestal is er geen medische reden om in het ziekenhuis te bevallen. Wil je dat toch, dan heet dat een poliklinische bevalling. Zowel voor een poliklinische bevalling als voor een thuisbevalling kun je terecht bij mij als verloskundige.

De praktijk is dat 70% van de vrouwen die we begeleiden gewoon thuis bevalt. Landelijk ligt dat cijfer rond de 15%. Maar als alles normaal verloopt, is een thuisbevalling het mooiste wat er is. Lekker in je eigen huis de mooiste momenten van je leven beleven. En mocht het toch net even anders lopen dan gepland, dan zijn de ziekenhuizen in Dordrecht, Rotterdam of Gorinchem altijd stand-by.

Voorlichtingsavonden

Om je voor te bereiden op de bevalling en de periode daarna, organiseren we met regelmaat voorlichtingsavonden. Op deze avonden nodigen wij ook gastsprekers uit.

Deel met je vrienden
Anticonceptiespreekuur

In onze praktijk kan je ook terecht voor voorlichting over anticonceptie en het eventuele voorschrijven daarvan.

Ook is het mogelijk om hormoon- of koperspiraaltjes te laten plaatsen of verwijderen.

Deel met je vrienden